Проблемно-орієнтовані лабораторії кафедри автоматизації енергосистем

 

Проблемно-орієнтовані лабораторії освітньої програми “Управління, захист та автоматизація енергосистем” створювались за участі лідерів світового електротехнічного виробництва, оснащені сучасними мікропроцесорними терміналами релейного захисту і автоматики, засобами передачі інформації, вимірювальною та випробувальною технікою.

 

Лабораторія релейного захисту та автоматики АВВ.
Навчально-технічний центр «АББ в Україні» на ФЕА (к. 303-20)

Паспорт лабораторії:   pdf

У 2013 році на факультеті електроенерготехніки та автоматики відбулося урочисте відкриття навчально-технічного центру, створеного за сприяння і безпосередньої участі компанії «АББ в Україні». У церемонії відкриття взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен, заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарської Конфедерації в Україні Франц Шнайдер, директор «АББ в Україні» Дмитро Жданов, перший проректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Юрій Якименко, директор департаменту електроенергетики Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Сергій Меженний, керівники і фахівці структурних підрозділів «АББ в Україні», професори, викладачі та студенти КПІ.

Відкриття лабораторії ABB 01
Відкриття лабораторії ABB 02Відкриття лабораторії ABB 03

До складу центру входять чотири лабораторії, обладнання для яких надала компанія «АББ» у рамках виконання стратегічної програми з корпоративної соціальної відповідальності та сприяння розвитку української енергетики і промисловості.

Сучасна техніка, яку отримав факультет, – обладнання високовольтної та середньої напруги для розподілу електроенергії, обладнання релейного захисту та автоматики електротехнічних систем, засоби автоматизації та електропривод тощо – використовуватиметься у навчальному процесі для проведення наукових досліджень і для підвищення кваліфікації працівників енергетичної галузі України. Завдяки можливості працювати на ньому студенти знайомитимуться з найкращими технологічними рішеннями і набуватимуть відповідних експлуатаційних навичок, що, в свою чергу, дозволить університету готувати спеціалістів тієї кваліфікації, яка потрібна нині вітчизняній економіці. Певна річ, використовуватиметься нове обладнання і для наукових досліджень, які проводяться на факультеті.

В лабораторії релейного захисту та автоматики АВВ проводяться лабораторні роботи для студентів з курсів «Релейний захист та автоматизація енергосистем» для бакалаврів освітньої програми «Управління, захист та автоматизація енергосистем» та заняття для слухачів курсів підвищення кваліфікації працівників в галузі електроенергетики. Лабораторія оснащена сучасними мікропроцесорними терміналами релейного захисту і автоматики виробництва АВВ (Швеція).

Метою проведення лабораторних робіт студентами та слухачами курсів є:

  • набуття навичок з організації експериментальних досліджень;
  • засвоєння методики перевірки і настроювання параметрів як окремих елементів релейного захисту та автоматики, так і завершених комплектів виробництва АВВ;
  • вміння користуватись електричними та електронними контрольно-вимірювальними приладами та апаратами;
  • набуття навичок з наукового аналізу та узагальнення результатів експериментальних досліджень, оформлення звітної документації за результатами досліджень.

В навчальних закладах Світу існує всього декілька лабораторій такого рівня: один з них в США в Массачусетському технологічному інституті, а в Україні такий центр є унікальним, бо є тільки в КПІ.

Лабораторія релейного захисту та автоматики АВВ

Відкриття навчально-технічного центру «АББ в Україні» на телебаченні:

Відкриття навчально-технічного центру «АББ в Україні» на ФЕА

Майбутні інженери захистили свої маркетингові проекти

 

Авторизована навчальна лабораторія ТОВ “Шнайдер Електрік Україна” (к. 019-20)

Паспорт лабораторії:   pdf

З 2006 року на базі кафедри АЕ працює авторизований центр навчання “Шнейдер Електрик Україна”. Schneider Electric є світовим фахівцем у галузі керування енергоспоживанням і автоматизації в більш ніж 100 країнах та пропонуємо інтегровані рішення в області енергетики в багатьох сегментах ринку. Центр оснащений найсучаснішими апаратними та програмними засобами, які дозволяють проводити заняття по обладнанню низької та середньої напруги, по обладнанню промислового контролю та засобам автоматизації.

В навчальній лабораторії до послуг студентів 2 стенди. Перший – переносний стенд з МП РЗА Sepam T81, який дозволяє проводити повномасштабне конфігурування пристрою, імітувати аварійні та нормальні режими роботи електричної мережі. Другий – КРП з чотирма приєднаннями, секційними вимикачем та роз’єднувачем (комірки SM6, МП РЗА S41).

Центр Schneider Electric проводить курси для підвищення якості підготовки та перепідготовки студентів та інженерів, надаючи можливість освоювати передовий досвід з проектування, впровадження та експлуатації сучасного обладнання для мереж низької та середньої напруги.

На початку 2020 року отримано сертифікати, які засвідчують, що кафедра автоматизації енергосистем факультету електроенерготехніки та автоматики Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» має статус Авторизованої Навчальної Лабораторії компанії ТОВ «Шнайдер Електрік Україна» з проведення навчальних курсів на базі продукції Schneider Electric за напрямами діяльності «Обладнання середньої напруги» та «Обладнання низької напруги».

Сертифікат від Schneider Electric

В лабораторії ТОВ “Шнайдер Електрік Україна” проводяться лабораторні роботи для студентів з курсів «Релейний захист та автоматизація енергосистем» для бакалаврів освітньої програми «Управління, захист та автоматизація енергосистем» та заняття для слухачів курсів підвищення кваліфікації працівників в галузі електроенергетики. Лабораторія оснащена сучасними мікропроцесорними терміналами релейного захисту і автоматики виробництва Schneider Electric (Франція).

Метою проведення лабораторних робіт студентами та слухачами курсів є:

  • набуття навичок з організації експериментальних досліджень;
  • засвоєння методики перевірки і настроювання параметрів як окремих елементів релейного захисту та автоматики, так і завершених комплектів виробництва Schneider Electric;
  • вміння користуватись електричними та електронними контрольно-вимірювальними приладами та апаратами;
  • набуття навичок з наукового аналізу та узагальнення результатів експериментальних досліджень, оформлення звітної документації за результатами досліджень.

Лабораторія Шнайдер Електрік Україна 01

Лабораторія Шнайдер Електрік Україна 02

 

Лабораторія математичного моделювання в енергосистемах Siemens (к. 115-20)

Паспорт лабораторії:   pdf

У 2023 році на базі кафедри АЕ вводиться в дію лабораторія математичного моделювання в енергосистемах Siemens. Обладнання лабораторії в 2022 році передано ДП «Сіменс Україна». ДП “Сіменс Україна” є дочірнім підприємством Siemens AG (Берлін і Мюнхен) – міжнародного технологічного концерну, який протягом понад 170 років є синонімом технічної досконалості, інновацій, якості та надійності. Компанія веде свою діяльність у багатьох країнах світу і спеціалізується в таких областях, як електрифікація, автоматизація і цифровізація.

Лабораторія оснащена сучасними засобами автоматизації виробництва Siemens (Німеччина):

  • найсучаснішими пристроями релейного захисту та автоматики, які за своїми функціями відповідають усім вимогам до обладнання цифрових підстанцій;
  • КРП з дистанційно керованим вимикачем, роз’єднувачем та заземлювачем, що дозволяє користувачам лабораторії на практиці відпрацювати весь процес перемикання. Як ручним способом, так і дистанційним за допомогою МП РЗА та SCADA;
  • ліцензованим програмним забезпеченням SCADA SICAM SAS (SCC) та відповідним комунікаційним обладнанням, що разом з МП РЗА та КРП дозволяє студенту на практиці освоювати основні принципи функціонування АСУ ТП електричних підстанцій та самостійно налаштовувати SCADA;
  • новітнім програмним забезпеченням PSS®SINCAL (Siemens Network Calculation) — комплексне, високоякісне програмне забезпечення для всіх умов мережевого планування. Продукт пропонує повну модель мережі для електричних мереж високої, середньої та низької напруги. PSS®SINCAL характеризується різноманітністю технічних опцій, високою якістю, а також зручністю використання. Це надає студенту необхідний інструмент розрахунку та аналізу для моделювання та розрахунку мереж різних класів напруги та їх подальшого дослідження на основі результатів розрахунку. Програма дозволяє розраховувати та досліджувати: режими роботи електричних мереж; струми КЗ, включаючи аналіз гармонійного стану; стійкість енергосистеми; електромагнітні перехідні процеси, низькочастотні коливання в електричних мережах; проводити експерименти з аварійними відключеннями блоків і ліній електропередач.

Лабораторія Siemens 01

В лабораторії математичного моделювання в енергосистемах Siemens проводяться лабораторні роботи для студентів з курсу «Сучасні методи алгоритмізації електроенергетичних задач» для бакалаврів освітньої програми «Управління, захист та автоматизація енергосистем» та заняття для слухачів курсів підвищення кваліфікації працівників в галузі електроенергетики.

Метою проведення лабораторних робіт студентами та слухачами курсів є:

  • набуття навичок з організації експериментальних досліджень;
  • засвоєння методики перевірки і настроювання параметрів як окремих елементів автоматики, так і завершених комплектів виробництва Siemens;
  • отримання теоретичних знань з програмування контролерів Simatic;
  • набуття практики в підходах до автоматизації відповідальних процесів, для яких питання тривалої надійної та безпечної роботи за будь-яких умов експлуатації стоять на першому місці;
  • вивчення засобів інтеграції різноманітних засобів автоматизації у єдину інформаційну систему;
  • вивчення методик розробки систем автоматизації для об’єктів різного рівня складності;
  • отримання досвіду використання сучасних контролерних засобів Siemens для вирішення реальних задач автоматизації, що суттєво збільшують цінність спеціалістів, яких випускає кафедра, на ринку праці;
  • ознайомлення з продуктами та рішеннями фірми Siemens для виробництва та передачі електроенергії, забезпечення стабільності мереж, підвищення ефективності електроенергетичної промисловості;
  • вміння користуватись електричними та електронними контрольно-вимірювальними приладами та апаратами;
  • набуття навичок з наукового аналізу та узагальнення результатів експериментальних досліджень, оформлення звітної документації за результатами досліджень;

Лабораторія Siemens 02