Співпраця з роботодавцями

 

Представники роботодавців залучаються до проведення занять різної форми із студентами кафедри автоматизації енергосистем.

Так, регулярно до практичних та лабораторних занять освітнього компоненту «Обчислювальна техніка та програмування» для студентів 1-го курсу залучається старший науковий співробітник відділу оптимізації систем електропостачання Інституту електродинаміки НАНУ к.т.н. Шполянський Олег Григорович. Один із розділів, з якими він ознайомлює студентів – це використання алгоритмічної мови C# при реалізації чисельних методів у задачах математичного моделювання, наприклад розрахунку визначених інтегралів.

Шполянський О.Г. - Скріншот 1Шполянський О.Г. - Скріншот 2
Шполянський О.Г. - Скріншот 3Шполянський О.Г. - Скріншот 4

12 листопада 2021 р. в рамках освітнього компоненту «Рішення електроенергетичних задач в MATLAB» для студентів 3-го курсу кафедри старший науковий співробітник ІЕД НАНУ к.т.н. Шполянський Олег Григорович провів семінар. Цей семінар було присвячено моделюванню перехідних процесів в електромережі в пакеті прикладних програм Matlab. Олег Григорович розповів про модель, в якій повітряна лінія 750кВ «Північноукраїнська – Курська АЕС» представлена блоком «Distributed Parameter Line» (лінія з розподіленими параметрами), шунтувальні реактори – індуктивностями. Робота пристрою керованої комутації SwitchSync F236 моделювалась за допомогою уведення відповідних затримок видачі команд на увімкнення/відімкнення вимикача після перетину кривою напруги фази «А» нуля. Вимикачі змодельовані за допомогою блоку «Ideal Switch» (ідеальний вимикач). Коротке замикання (КЗ) на землю в фазі «С» моделюється за допомогою блоку «Three-Phase Fault» (трифазне пошкодження) з опором КЗ 2 Ом, що в результаті моделювання дає струм і напругу в фазі «С» близькі до значень зафіксованих на підстанції 750 кВ «Північноукраїнська». Ця модель дозволяє досліджувати і передбачати аварійні режими роботи частини енергомережі. Наприкінці семінару Олег Григорович відповів на запитання слухачів.

Презентація семінару О. Г. Шполянського:   pdf

Також Олег Григорович Шполянський 25.05.2022 р. для студентів 2-го курсу кафедри провів лекцію в рамках викладання освітнього компоненту «Математичні задачі енергетики». Лекція була присвячена методам і моделям аналізу анормальних режимів електричних мереж з метою їх оптимізації. Зокрема, Олег Григорович розповів про математичну модель неоднорідної електричної мережі, яка дозволяє знаходити значення необхідних коефіцієнтів трансформації в поздовжньо-поперечних регуляторах автотрансформаторів підстанцій надвисокої напруги.